Nyhed

Et klik på mobilen...

...og skiløberens forvredne knæ er registreret med tid, sted og skade.

Skipatruljerne i Norges største skiområde Trysil får snart et nyt værktøj i førstehjælpskassen i form af et mobilt indrapporteringssystem, der kan indsende information om skiløbernes skader til en database via mobiltelefonen.

En pilotudgave af systemet testes lige nu på de norske pister, og forventningerne er store hos iværksætterduoen Klaus Karby Nielsen og Jonas Carsten Jeppesen, der har udviklet systemet sammen med Ditmer.

”Traditionelt er rapporteringen af folks skiskader sket på en papirblok på skadestedet, hvorefter skipatruljerne om aftenen har tastet det ind i systemet. Med den mobile løsning får vi en øjeblikkelig rapportering af hver enkelt skade, hvilket mindsker tidsforbruget på papirarbejde og giver langt mere præcise data,” siger Klaus Karby Nielsen.

Bedre sikkerhed på pisten

Idéen til den mobile løsning kommer oprindeligt fra Jonas Carsten Jeppesen, der i en årrække har arbejdet som læge i Trysil, og systemet er udviklet med økonomisk støtte fra den norske Regionale Forskningsfond.

I første omgang skal det bruges af de 12 skipatruljer i det norske skiområde, hvor iværksætterduoen forventer, at løsningen vil være til gavn for skiløberne i form af en bedre sikkerhed.

”Det forbedrede datamateriale giver et dagsaktuelt billede af, hvor der sker hvilke skader, hvilket vi kan bruge til at forebygge skader i fremtiden. Hvis et nyt sving eksempelvis giver mange hovedskader, kan vi rykke på det. Eller hvis der pludselig sker en række skader på en bestemt piste, kan vi finde ud af, om sneen er præpareret forkert, eller der mangler et hegn. De data er guld værd,” siger Klaus Karby Nielsen.

Ros til udviklerne

Indrapporteringssystemet består konkret af en app på skipatruljernes iPhones, som synkroniserer med databasen. Systemet er udviklet i en agil proces sammen med Ditmer i efteråret 2014, og de to iværksættere har stor ros til udviklerne.

”Ditmers udviklere var gode til at udfordre os i processen og havde en stor forståelse af det koncept, vi gerne ville skabe. Vi har fået en teknisk løsning af en høj kvalitet, og vi ser frem til at indhente de første erfaringerne med pilotudgaven i de kommende uger,” siger Klaus Karby Nielsen.

På sigt forventer iværksætteren og hans partner, at de indsamlede data vil kunne sendes automatisk videre til den lægevagt, som skal modtage patienterne. Tanken er desuden, at appen skal kunne vejlede skipatruljerne, der ikke er lægeuddannede, med enkle opgaver som at lægge en halskrave på.

Læs om udviklingsprocessen bag løsningen

Læs casen